Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke maar ontsierende huidafwijking in het gezicht. En wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen van wangen, doorlopend over de neus, het midden van het voorhoofd en de kin.

Rosacea betekent letterlijk: Rood als een roos.

De 4 belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes ( couperose), bultjes en puistjes. De aandoening lijkt op acne, maar rosacea komt op later leeftijd voor. Meestal niet voor het 30e levensjaar. Ook komt het meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

De oorzaak van rosacea is niet bekend, maar het gaat om een abnormale reactie van de bloedvaatjes in het gezicht. Later ook met chronische ontstekingen.

Een aantal factoren kan rosacea verergeren:

  • Alcohol kan tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid verergeren. En voedingsmiddelen die sterk gekruid of erg warm zijn, doen dat ook. Maar beiden zijn geen oorzaak van rosacea
  • Vaatverwijdende middelen en lokaal gebruik van zalven met bijnierschorshormoon ( corticosteroïden) maken rosacea erger.
  • Vaak is rosacea in de winter het ergste. Bij veel patiënten treedt verbetering op in de zomer, maar bij anderen worden onder invloed van de zon de huidafwijkingen erger. Waarschijnlijk is de overgang van kou naar warmte, waardoor de bloedvaatjes van de huid wijder worden, de reden van het erger worden.
  • Stress, depressie of heftige emoties kunnen mogelijk de symptomen tijdelijk verergeren. Ook kan psychische problemen geven omdat mensen zich schamen voor hun rode wangen of neus.
  • Bij sommige mensen verergeren de symptomen bij hevige fysieke inspanningen.

Het is van groot belang om milde producten te gebruiken. Zoek naar producten met vitamine C of niacinamide en kalmerende ingrediënten. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol. Gezien de overgevoeligheid van de huid zijn ook producten glycolzuur minder geschikt.

Was je gezicht altijd met lauwwarm water, gebruik geen (ruw) washandje. Alleen een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger en dep je gezicht droog.

Rosacea oorzaken en behandeling