De zomer is weer in aantocht! We zoeken de warmte op, gaan relaxen in de zon en willen een mooi bruin kleurtje opdoen. Maar de zon is niet voor iedereen een pretje.

Rode jeukende bultjes of blaasjes die door de zon opkomen is iets wat bij veel mensen voorkomt. Vaak wordt gedacht aan een zonneallergie, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn meerdere oorzaken voor huidreacties in de zon.

  • Warmte-uitslag, is een huiduitslag die ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren. De meest voorkomende is de vorming van wit-gele of rode bultje, blaasjes op de betreffende plekken lijken wel een beetje op kippenvel. Door het vele zout gaat de huid irriteren en kun je jeuk ervaren. Als je gaat krabben kunnen er vervelende ontstekingen ontstaan, dus afblijven!

De opgezette zweetkliertjes zijn niet meer capabel om al het geproduceerde zweet op tijd weg te werken. Het zweet kan de zweetklieren niet verlaten omdat de verdamping van het zweet gehinderd wordt. Deze reactie is dus niet direct verbonden aan zonnestraling, maar meer aan de warmte die de zon genereert.

  • Echte zonneallergie wordt door licht veroorzaakt en komt weinig voor. Er is sprake van overgevoeligheid voor UV licht. Bij blootstelling aan zonlicht wordt het immuunsysteem heel actief. Het gevolg is dat je lichaam zichzelf gaat aanvallen.

Voor zonneallergie zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor. Door middel van lichttherapie kun je steeds vaker blootgesteld worden een grote hoeveelheid straling. Deze gewenning kan de allergie voor het grootste deel oplossen. Daarnaast kun je ook voedingssuppletie gebruiken om je huid voor te bereiden op de zon. Voedingssuppletie tegen zonneallergie is speciaal samengesteld om het weerstandsvermogen van de huid in de zon te verhogen.

  • Daarnaast bestaat er ook nog een huidreactie die ontstaat als je producten gebruikt waar stoffen in zitten die reageren met zonlicht. Dit zijn de zogenaamde fototoxische of fotosensitieve stoffen.

Ben je een dagje buiten geweest en heb je last van bultjes, blaasjes of rode vlekken? Kijk dan even kritisch naar de inhoud van je toilettas. De belangrijkste veroorzakers van lichtovergevoeligheid zijn: geurstoffen, parfum, kleurstoffen, oxybenzone, plantenextracten, -oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sintjanskruid, tea tree en gember.

Ook geneesmiddelen kunnen voor een huidreactie in de zon zorgen. Slik je antidepressiva, antibiotica, NSAID’s of plastabletten? Dan loop je een hoger risico.

Huidirritatie door de zon